شنبه، 2 ارديبهشت 1396

پرسش :

آیا تمام مبتلایان به تخمدان پلی‏ کیستیک دچار نازایی می‏‌شوند؟ آیا باروری با کلومیفن امکان‌‏پذیر است؟

پاسخ :
پاسخ از دکتر شهرزاد زاده‏ مدرس، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:

خیر، تخمدان پلی‏ کیستیک باعث ایجاد نازایی نمی‌‏‏شود ولی شرایط تخمدان پلی‏ کیستیک با افزایش وزن خانم، به تاخیر انداختن ازدواج و بالارفتن سن بارداری تحت تاثیر قرار می‏‌گیرد و ممکن است باروری را با مشکل مواجه کند. به‌خصوص این‌که ۵۰-۶۰ درصد خانم‏‌هایی که تخمدان پلی‏ کیستیک دارند چاقند. چاقی‏ هم می‌‏تواند باعث اختلالات تخمک‏‌گذاری شود. به همین دلیل توصیه می‏‌شود بیماران با گرفتن رژیم غذایی کم‏ کالری و انجام فعالیت‏‌های بدنی وزن‌شان را کاهش دهند تا مشکلات‌شان هم کمتر شود. در صورتی که اختلالات عادت ماهیانه جدی باشد و با کاهش وزن بهبود نیابد، داروهایی برای بیمار تجویز می‏‌شود که نظم عادت ‏ماهیانه را برمی‌‏گرداند ولی اگر خانم تمایل به بارداری داشته باشد باید با نظر پزشک و نه سرخود از داروهایی که باعث تحریک تخمک‏‌گذاری می‏‌شوند، استفاده کند. کلومیفن داروی خوبی برای تحریک تخمک‏‏گذاری در موارد PCO یا تخمدان پلی ‏کیستیک است ولی همه بیماران مبتلا به تخمدان پلی ‏کیستیک به مصرف این دارو نیاز ندارند. همان‌طور که اشاره شد تخمک‏‌گذاری بسیاری از بیماران با انجام ورزش و فعالیت بدنی، گرفتن رژیم غذایی یا مصرف برخی داروها مثل متفورمین تنظیم می‏‌شود. بنابر این استفاده از کلومیفن اولین قدم در درمان این بیماری نیست.

منبع: salamatism.com