شنبه، 23 ارديبهشت 1396

پرسش :

دختری هستم 25 ساله که حدود 6 ماه است به عقد آقایی 27 ساله درآمده‌ام (قابل ذکر است که به پیشنهاد یکی از مشاورین در دوران عقد رابطه زناشویی داشتیم) مدتی است که ایشان دیگر علاقه به من ندارد و بارها شده که مبهوت زنان بی‌حجاب می شود و مرا فراموش می‌کند چه کنم تا زندگی‌ام حفظ شود؟

پاسخ :
1. ذهن خوانی، آفت روابط:
یکی از خطاهای شناختی که باعث اذیت ما می شود و رابطة ما را با دیگران به هم می‌زند ذهن‌خوانی است. یعنی بدون این که حرفی و نقلی در میان باشد انسان مسائلی را کنار هم بچیند و یک باور بسازد. شما در نامة خود نوشته‌اید: احساس می‌کنم دیگر دوستم ندارد آیا این احساس شما، واقعاً حکایت از واقع دارد؟ چه چیز باعث شده شما این احساس را داشته باشید؟ بهتر است با همسرتان روراست باشید و صمیمی. مراقب باشید که گاهی انسان به دلیل اهمیتی که به مسایل می‌دهد، ممکن است دچار این ذهن خوانی گردد.[1]

2. اشتغالات، مسئولیت‌ها و استرس‌ها
زندگی زناشویی با عشق شروع می‌‌‌‌‌شود. زن و مرد جوان در ابتدای زندگی، خالصانه‌ترین عشق‌ها را نثار هم می‌کنند و از اظهار عشق و محبت ابایی ندارند. گاهی هیجانات آن ایام آن قدر شور و شدت دارد که آنها نمی‌دانند درجة مهر ورزیشان چقدر است؟ همین که زندگی زناشویی روی جدی خود یعنی مسئولیت‌ها و تعهدات را به آنها نشان می‌دهد دلمشغولی‌ها زیادتر می‌‌‌‌‌شود. آن مرد دیگر وقت کمتری دارد در کنار همسر باشد گاهی نمی‌تواند ریسمان تعهدات و گرفتاری‌های سر کارش را از دل و ذهنش ببرد به همین جهت حتی در منزل نیز ناخواسته و بی گاه غرق در مسایل زندگی، مسئولیت‌ها و مسایل شغلی خود می‌‌‌‌‌شود. از سوی دیگر عروس که با صد ناز به خانه آمده با شروع زندگی مسایل خانه‌داری، نظافت، شستشو و آشپزی و انتظارات جدید و... سریع به سراغش می‌آید و نیز گرفتار مسایل زندگی می شود این امر باعث می شود که زن و شوهر گمان کنند که مهر و علاقه آنها کمتر شده است. اگر منفی نگری‌ها، دخالت‌های دیگران، نقدهای بی‌اساس و پی در پی نیز به آن ضمیمه شود زن و شوهر به این نتیجه می‌رسند که آنها زندگی شیرینی ندارند.[2]
بنابراین تا حدودی سرد شدن «ظاهری عشق» اول زندگی طبیعی است. باید با تفقد و دلجویی، ابراز کلامی و غیر کلامی علاقه، حذف دخالت‌های دیگر، حل سریع ناسازگاری و گفتگوی صمیمانه روزانه به بر فروغ نگه داشتن علاقه و عشق کمک کرد.

3. مسایل جنسی و زناشویی
مسایل جنسی و ارضاء این غریزه از نظر کمیت و کیفیت، نقش کلیدی در سازگاری زن و شوهر دارد به گونه‌ای که طبق نظر روان شناسان ناسازگاری‌های زیادی ریشه در ارضاء نشدن این نیاز دارد؛ از سوی دیگر ارضاء این نیاز باعث می شود که زندگی سازگارتر باشد و حتی ناسازگاری‌های دیگر در پرتو آن به سازگاری و گذشت تبدیل شود. گاهی زنان نمی‌دانند که مسایل جنسی و آراستگی از چه اهمیت بالایی برای شوهرانشان برخوردار است و این بی‌توجهی باعث می شود که زن، هیچ برنامة کلامی و غیر کلامی برای این منظور نداشته باشد بنابراین توصیه می‌کنیم نسبت به این امر فوق العاده حساس باشید و گذشتة خود را بازنگری کنید. وضعیت لباس و آرایشتان چگونه بوده است؟ چه کلمات احساسی و رمانتیکی با او رد و بدل می‌کردید؟ هنگام ورود به خانه چگونه از او استقبال می‌کردید آیا لباس‌های مورد علاقه او را می‌پوشیدید، در نظافت بدن خود چقدر کوشا بودید؟ همة این مسایل تا حدود زیادی باعث توجه مرد به همسر و زندگی‌اش می‌شود البته منظور این نیست که بگوئیم مرد هیچ وظیفه‌ای ندارد و او نیز باید نسبت به آرایش، لباس، بیان کلمات عاطفی و ابراز احساس و علاقه به همسرش دقت به خرج دهد اگر این خلاء در زندگیتان احساس می شود می‌توانید با شروع خوب و تشویق‌هایتان او را به این مسایل معطوف کنید. این امر باعث می‌‌‌‌‌شود که او به زندگی و شما دلگرم‌تر شود و توجه‌اش به زنان بدحجاب نیز کمتر و کمتر شود.[3]

4. انتظارات:
در یک فضای صمیمی از او بپرسید چه انتظاراتی از شما دارد. تشویقشان کنید روشن‌تر با شما سخن بگوید از فضای زندگی مورد علاقه، لباس دلخواه، رفتار مورد پسند و نوع همسرداری از او سؤال کنید و سعی کنید با اجرای عملی آنها او را به زندگی امیدوارتر کنید. و بالاخره او نیز این نوع رفتارها را یاد می‌گیرد و همین گونه عمل می‌کند.

5. مقایسه
زندگی و شوهر خود را با زندگی و مردان دیگر مقایسه نکنید شخصیت همسرتان را همان گونه که هست بپذیرید. مقایسه و نقدهای پی در پی زندگی و روابط را کدر می‌کند.

6. مراقب کلمات خود باشید
شما یک خانم هستید. کلمات شما می‌تواند از بار هیجانی مثبت سرشار باشد. در انتخاب واژه‌ها دقت کنید دیگر نگوئید اگر خسته شدید می‌توانید زن دیگری بگیرید. به جای این کلمات از مشترکات و امتیازات زندگی خود بگوئید، صفات مثبت همسرتان را بستائید و نزد نزدیکانش آن را بیان کنید این امر باعث دلگرم شدن او به شما و زندگی‌اش می‌‌‌‌‌شود و حمایت و تشویق دیگران را با همین رفتارها می‌خرید. در ناسازگاری‌ها هرگز همدیگر را محکوم نکنید. هنگام جدال و عصبانیت، تصمیم گیری نکنید در عوض به هنگامی که از نظر عاطفی با هم همنوا هستید مسایل زندگی را یکی یکی و به تدریج حل کنید.[4]

7. معنویت
معنویت و دینداری می‌تواند رضایت زناشویی را زیادتر کند[5] به همین جهت باید دینداری و توجه آن نقطة ثقل زندگی شما باشد، این امر آثار فراوان بی شماری در زندگی دارد از جمله این که وجدان را همیشه بیدار نگه می‌دارد و هوس و شهوت منفی را سرد می‌کند چون فرد همیشه خدا و ائمه را ناظر زندگی خود می‌بیند. برای این امر از دعا، توسل، توکل، رفتن به زیارت، دیدار علما، معاشرت با افراد معنوی، پرهیز از دوستان ناصالح، مطالعة کتب مفید کمک بگیرید.

8. مشاور و تغذیه
حتماً به مشاور تغذیه رجوع کنید تا چنانچه لاغری شما، از مشکل تغذیه، عدم تنظیم هورمون و گوارش باشد کنترل و درمان نمایید.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1.محمدپور، احمدرضا و همکاران، مدیریت تعارض همسران، مشهد: آهنگ قلم، 1389.
2.یونسی، سیدجلال، مدیریت روابط زناشویی: آسیب‌ها و راه‌حل‌ها در روابط زناشویی، تهران: قطره، 1391.
3.شرفی، محمدرضا، خانواده ی متعادل (آناتومی خانواده)، تهران: انجمن اولیاء و مربیان، 1386.
4.محمدی ری‌شهری، محمد، تحکیم خانواده از نگاه قرآن و حدیث، ترجمة: حمیدرضا شیخی، قم: دارالحدیث، 1390.

پی نوشت ها:
[1]. خودشناسی از منظر روان شناسی، امان الله خلجی دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 95.
[2]. کیهان نیا، خانواده خوشبخت، نشر مادر، چاپ دوم، 1383، ص 230 (اقتباس).
[3]. عشق هرگز کافی نیست، آرون، تی بِک، ترجمه قرچه داغی، مهدی، نشر مترجم، چاپ 5، 1372، فصل 18 (اقتباس).
[4]. خانواده خوشبخت، مهارت‌های کلامی (اقتباس). ص 163.
[5]. این امر در مباحث مربوط به روان شناسی دین، بحث آثار دینداری مورد وفاق روان شناسان است

منبع: اندیشه قم