سه‌شنبه، 18 مهر 1396

پرسش :

اگر مدّتی غسل می‌کرده، سپس گمان پیدا کرده که در هنگام غسل مانعی وجود داشته است - چون نمی‌دانسته که باید ناف را از چرک‌های آن تمیز کند - و نوعاً گمان به وجود چرک در ناف هست، آیا غسل‌هایی که در مدّتی طولانی اینچنین انجام داده باطل بوده است؟

پاسخ :
در غسل، ظاهر ناف باید شسته شود و آن هم شسته شده و داخل آن واجب نیست شسته شود. بلی هر مقدار که شک دارد جزو ظاهر حساب می‌شود یا باطن احتیاط اینست که بشوید تا جایی که سابقاً باطن یقینی نبوده است و در فرض سؤال تا وقتی که اطمینان به وجود مانع نباشد، به حکم فراغ، غسل محکوم به صحّت است.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.