جمعه، 21 مهر 1396

پرسش :

شخصى زمينى را خريده براى فروش و مدت ده سال نگه داشته اکنون به چندين برابر قيمت خريد مى‌‏‌‌تواند بفروشد و قيمت زمين در طول ده سال بالا و پايين رفته يا همه بالا رفته است آيا خمس سود فعلى را بايد بدهد يا اهل خمس در سال اول به لحاظ ارتفاع قيمت شريک شده‏‌اند و خمس به طور تصاعدى بالا رفته است. لطفا حکم مسأله را در دو صورت خريد زمين از پول مخمس و غير مخمس بيان فرمایيد.

پاسخ :
چنانچه در طى آن مدت تنزل قيمت پيدا نکرده باشد، در صورتى که زمين از پول مخمس تهيه شده يک خمس براى ترقى قيمت به قيمت فعلى کافى است و اگر از پول غير مخمس بوده علاوه بر خمس زمين به قيمت فعلى بايد خمس ترقى قيمت چهار خمس ديگر را نيز به قيمت فعلى بدهد و اگر در اثناء آن مدت تنزل قيمت نيز حاصل شده، احتياطا خمس ترقى سال قبل و ترقى سال بعد را بايد بدهد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏1، ص371