شنبه، 22 مهر 1396

پرسش :

لطفا به دو سؤال ذیل پاسخ بفرمایید: الف‏: اگر کسى در بازار مسلمین به خرید و فروش اجناس خارجه نظیر شلوار و پیراهن و عطریات و امثال آن که از طریق جنوب کشور توسط مرزنشینان یا کسانى که شغل خود را خرید و حمل اینگونه اجناس از بنادر شهرهاى مرزى به شهرهاى‏ مجاور و مرکزى قرار داده‌‏‌‌اند مبادرت ورزد شرعا جایز است یا خیر؟ آیا چنین فروشنده‌‏اى موظف است تحقیق کند جنسى را که براى او آورده‌‏‌‌اند از طریق دولت وارد کشور شده یا خیر؟ و نیز اگر کسى جنسى را در بازار آزاد بخرد و به او بفروشد آیا او مى‏‌تواند بدون تحقیق و با توجه به این‌که این جنس در بازار آزاد خریدارى شده اقدام به خرید و فروش آن بنماید یا نه؟ و نیز آیا موظف است تحقیق کند که مالیات گمرکى این جنس پرداخت شده یا خیر؟ ب‏: تکلیف شرعى اعضاى خانواده چنین شخصى چیست آیا موظفند در این خصوص تحقیق یا بررسى کنند که آیا کسب و کار سرپرست خانواده از نظر شرائط کالا و خریدار و سایر احکام معاملات مطابق فتواى حضرت امام است یا خیر با توجه به این‌که سرپرست خانواده خود را مقلد امام مى‏داند. البته ناگفته نماند که سرپرست خانواده در کنار اجناس خارجه اجناس ایرانى را نیز خرید و فروش مى‏نماید. و همچنین مقدارى حقوق بازنشستگى از ارتش جمهورى اسلامى دریافت مى‏دارد. و اگر کسب سرپرست خانواده نامشروع است فرزندان یا مادر مضافا به این‌که بخواهند از آثار وضعى و روانى چنین درآمدهایى مصون باشند چه وظیفه‌‏اى دارند؟

پاسخ :
جواب الف‏: بر فروشنده تحقیق لازم نیست و مجاز در خرید و فروش است مگر آنکه از طرف دولت اسلامى ممنوع اعلام شود.
جواب ب‏: اعضاى خانواده مکلف به تحقیق نیستند و تا یقین به وجود مال حرام در بین اموال حاصل نشود تصرف مانع ندارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص50