دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شخصى املاکى را در گذشته به عنوان بیع شرط در مقابل وجه ناچیزى تصاحب نموده در حالتى که بایع مضطر بوده و به ورّاث منتقل شده فعلا هم سازمان عمران اراضى، املاک مزبور را به اشخاص یا مؤسسات خیریه از قبیل مساجد یا وضوخانه و غیره واگذار مى‏نماید، معین فرمایید که تصرف در املاک مزبور شرعا جایز است یا خیر؟ در غیر این صورت تحصیل اجازه باید از وارث مالکین قبلى که مضطر بوده‌‏‌‌اند باشد یا مالکین بعدى (که فعلا هم از طرف قانون خلع ید شده‌‏‌‌اند)؟

پاسخ :
بیع شرط اگر با مراعات ضوابط شرعى آن انجام گرفته محکوم به صحت است اگر چه فروشنده از روى اضطرار اقدام بر بیع کرده باشد، و تصرفات موقوف بر اجازه کسى است که بر حسب موازین ظاهر شرع مالک شناخته مى‏‌شود.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص85