دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شخصى در چند سال قبل مغازه‌‏اى را به مبلغ یک هزار و دویست تومان فروخته که مبلغ هشت صد تومان آن نقد و بقیه پس از انتقال سند پرداخت شود (البته این معامله بدون اجراى صیغه بوده است) طبق ادعاى بایع و استشهاد چهار نفر، بایع پس از چند روز از انجام این معامله پشیمان شده و به مشترى هم گفته است، مشترى هم قبول کرده است منتهى به مشترى گفته صرف نظر از بیع تا هر وقت مى‏خواهى در این مغازه بمان؛ الآن پس از چند سال مشترى مغازه را به شخص سومى فروخته است و بایع مى‏گوید: تو به همان پول که فروخته‌‏اى به خود من بده. اولا آیا مشترى حق فروش دارد یا نه؟ ثانیا آیا بایع مى‏‌تواند جلو معامله با شخص سوم را بگیرد و بگوید هر چه او مى‏خرد به همان مقدار مغازه را از تو خریدارى مى‏کنم؟

پاسخ :
اگر بعد از انجام معامله اول (با انشاء لفظى معتبر یا معاطات) آن را اقاله نکرده‌‏‌‌اند فروشنده اول حق جلوگیرى از معامله دوّم را ندارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص151