دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

این جانب با رضایت سه شریک خود، آپارتمان خود را با شخصى قولنامه کرده و در قولنامه قید شده که حد اکثر تا فلان موقع مدارک لازم جهت انتقال آپارتمان را حاضر کنم که حاضر هم گردانیدم ولى خریدار به علت قوانین جارى کشور نتوانست در موعد مقرر مجوّز را کسب کند و براى معامله حاضر گردد مدتى گذشت تا این‌که به علت خالى بودن آپارتمان‏ از طرف سازمان مسکن اخطار کردند، سه شریک بنده اظهار داشتند شرعا موعد مقرر معامله در قولنامه تمام شده و از طرف سازمان مسکن هم اخطار کرده‌‏‌‌اند و در این شرایط خالى گذاردن آپارتمان صحیح نیست لذا آن را به اجاره دادیم ولى خریدار پس از مدتى به این جانب مراجعه و تقاضاى جریمه و انجام معامله را دارد آیا ما فروشندگان، شرعا موظف هستیم بعد از گذشت موعد مقرر آپارتمان را واگذار نماییم یا خیر؟

پاسخ :
معامله فروش و خرید اگر شرعا انجام گردید و تنها بنا شد انتقال سند و پرداخت بقیه پول در تاریخ مقرر انجام گیرد بدون این‌که حق فسخى براى فروشنده شرط شده باشد ملک و اجاره مدت واگذار به غیر شده متعلق به خریدار است و وجهى که شرط شده در صورت تأخیر در انتقال سند خریدار به فروشنده بپردازد خریدار طبق شرط باید به فروشنده بپردازد ولى اگر معامله شرعا انجام نشده فقط قول فروش و خرید داده شده اختیار ملک با فروشنده است.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص160