دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

در تحریر الوسیله ج 2 ص 554 مسأله 7 از مسائل سرقفلى چنین آمده است: «لو شرط على الموجر فى ضمن العقدان لا یوجر المحل من غیره و یوجره منه سنویا بالاجارة المتعارفة فى کلّ سنة فله اخذ مقدار بعنوان السّر قفلیه لا سقاط حقّه او لتخلیة المحل». آیا با این شرط مى‏‌شود مستأجر را بعد از انقضاى مدّت اجاره بدون دلیل از محل کسب بیرون کرد یا جلب رضایت به هر حال لازم است به اعتبار شرط و قرارداد در ضمن عقد اجاره که خود عقد لازم است؟ به‌علاوه که ظاهر امر انتقال حق السلطنة مالک است به مستأجر مخصوصا در مواردى که مستأجر مبلغى را به عنوان سرقفلى به موجر داده باشد.

پاسخ :
شرط مذکور الزام‌‏آور است و با رفع امر بحاکم شرع موجر را الزام می‌کند به عمل به آن و با امتناع، حاکم ولایت دارد که محل را با اجاره به نرخ روز به مستأجر واگذار کند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص174