دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

این جانب مشغول کشت روى زمینى هستم که متراژ فعلى آن حدود 4700 متر مربع است و قبلا حدود 6500 متر مربع بوده که ما به التّفاوت را ایادى رژیم منحوس براى جشنهاى 2500 ساله به زور و کتک گرفتند و هم اکنون آن ما به التّفاوت، شارع عمومى است و تنها محلّ امرار معاش این جانب از سبزى‏‌کارى روى باقیمانده این زمین است، این زمین از پدر من به یگانه خواهرم به ارث رسیده و خواهرم در حدود هجده سال پیش قسمتى از سهم الارث خود را بدون اطلاع من و با صحنه‏پردازیهایى که از طرف خریدار شد فروخت که ابتدا با تبانى با محضردار وقت، سند ذمّه به او دادند و پس از ظاهر شدن مسأله در فامیل، مجبور شدند به ایشان پول پرداخت‏ نمایند (البتّه خواهرم از نظر شمارش پول و تشخیص آن دچار کمبودهایى نیز هست). این جانب با توجه به مشاع بودن زمین بنده و خواهرم، هیچ اطّلاعى از فروختن زمین توسط خواهرم نداشتم و دولت نیز حق تفکیک زمین مشاع را نمى‏‌دهد و بنده نیز راضى به این معامله نبوده و حاضر نیستم زمین خود را بابت اجاره به ایشان بدهم، خواهشمند است بفرمایید که آیا معامله بین خواهرم و شریک جدید در صورت مشاع بودن و عدم اطّلاع بنده صحیح بوده یا خیر؟

پاسخ :
معامله محکوم به صحّت است و شما پس از اطّلاع از فروش و اطّلاع از ثبوت حق الشّفعه در صورتى که ملک فقط مشترک بین شما و خواهرتان بوده مى‏توانید اخذ به شفعه نمایید و با پرداخت پول خرید به مشترى سهم خواهر را براى خود بردارید.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص179