دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

خانمى 2 ساعت و نیم آب و ملک داشته و تا حین فوت هم در تصرف خودش بوده، در ایام عزایش هم گفتند نوشته‌‏اى نیست خصوصا برادرش اظهار داشت که من قلم به کاغذ براى خواهرم نگذاشتم اما بعد از هشت ماه از فوت او که اموال طبق قانون ارث تقسیم شد همان برادر صلحنامه‌‏اى نشان داده که دو ساعت آب و ملک را آن زن به دو تا از دخترها داده و امضاى همان برادر که منکر نوشته بود و اثر انگشتى هم در آن دیده مى‏‌شود ولى کسى نیست که شهادت دهد این کار به امر مادر بوده و مادر هم در حیاتش نگفته که نوشته‌‏اى هست حالا ورثه‌‏اش به شک افتاده‌‏‌‌اند، چون مادر در سى سال قبل چند زمین مزروعى به پسرها صلح نموده حال در این کاغذ بدون امضا آمده که به دخترها واگذار شده لطفا بفرمایید این صلحنامه چه صورت دارد آیا باید طبق آن عمل شود یا نه؟ اگر عمل شود صیغه عقد چه مى‏‌شود؟

پاسخ :
تا صلح مذکور به طریق شرعى اثبات نشود کسى حق مزاحمت ورثه را ندارد و تنها «صلحنامه» اعتبار شرعى ندارد مگر موجب علم شود.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص186