دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شخصى در زمین بایرى خانه ساخته و جهت مشروب کردن خانه و اشجارش از زمین مزروعى ملکى شخص دیگرى در مدت شانزده سال‏ آب آورده بدون آنکه مالک زمین مجراى آب را به او صلح کند یا بفروشد. و در این مدّت به طور اباحه استفاده شده و مالک اول زمین، زمین فوق را به دیگرى فروخته که نهر را هم متراژ کرده و پول آن را از خریدار گرفته به عنوان آنکه شخصى که آب مى‏برد من نهر را به او انتقال نکرده‌‌‏ام و فعلا خریدار مى‏خواهد ملک را ساختمان کند آیا حق دارد جلو آب بردن را بگیرد و حال آنکه اشجار هم در خانه موجود است و خود صاحب خانه هم اقرار دارد که ملک نهر و مجرا را مالک نیست و براى بردن آب جهت مشروب کردن خانه راه دیگرى هم ندارد و تعداد اشجار آن از انگور و انار و درخت سیاه شصت اصله مى‌‏‌باشد لطفا جواب مسأله را مرقوم فرمایید؟

پاسخ :
در فرض مرقوم احتیاط در مصالحه بین آنها است.1
پی‌نوشت:
1. مصالحه بين شخصى که آب مى‏برد و بين مالک جديد در صورت جلوگيرى از بردن آب و تضرّر او به واسطه خشک شدن درختان.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص190