دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

شرکت ملى نفت ایران سابق و وزارت نفت فعلى در شهرستان آبادان و ماهشهر و بندر امام خمینى تأسیساتى دارد که این تأسیسات شامل پالایشگاه آبادان و مناطق پتروشیمى آبادان و شرکت‏هاى شیمیایى رازى در بندر امام و طرح پتروشیمى ایران، ژاپن در همان بندر مى‌‏‌باشد. کارکنان تأسیسات فوق تعدادى در شهرستان آبادان در منازل شرکتى و تعدادى در ماهشهر در منازل شرکتى سکونت داشته‌‏‌‌اند. طبیعى است با وجود انبوه کارکنان تأسیسات فوق منازل شرکتى فوق تکافوى نیاز کارکنان را ننموده و شرکت اجبارا منازلى به صورت استیجارى در مسیر بین آبادان و خرمشهر تهیه و در اختیار کارکنان گذارده است تعدادى از این منازل استیجارى در اختیار پالایشگاه آبادان و تعدادى در اختیار پتروشیمى و تعدادى در اختیار طرح پتروشیمى ایران، ژاپن و همچنین شرکت شیمیایى رازى بوده است، با شروع جنگ تحمیلى طبیعى بود که همه کارکنان فوق امکان ماندن در محل را نداشته و با تدابیرى که از سوى دولت اتخاذ گردیده به صورت آوارگان جنگ تحمیلى در سایر شهرستانها دور از جبهه اسکان یافتند و موجرین منازل هم به همین صورت از محل دور شدند و همچنین ساکنان منازل فوق که اکثرا امکان تخلیه و انتقال اثاثیه خود را نداشته و منازل فوق تقریبا دست نخورده و آسیب ندیده در اختیار شرکتهاى یاد شده باقى ماند، به علت طولانى بودن جنگ تحمیلى، وزارت نفت براى منازل استیجارى تدابیرى در پرداخت حق الاجاره اتخاذ نمود که این تدابیر به اجرا در آمد و در مورد کلیه شرکتها و پالایشگاهها اعلام گردید. طرح شیمیایى ایران، ژاپن در پرداخت مبالغ تعیین شده با استناد به مسائل شماره 2213 و 2214 رساله حضرت امام ایجاد اشکالاتى نموده و از پرداخت مبالغ تعیین شده امتناع ورزیده است (در صورتى که منازل آسیب ندیده‌‏‌‌اند و درب‏هاى آنها قفل شده و کلیدهاى آنها در اختیار شرکت پتروشیمى ایران، ژاپن مى‌‏‌باشد و اجاره فسخ نگردیده‏ است) حال با توجه به این‌که تعداد موجرین حدود 200 الى 300 نفر بوده و خود آنان هم بهره‏شان از این جنگ همان آوارگى مى‌‏‌باشد و مبالغ فوق که اکنون حد اکثر براى هر منزل 000/ 10 ریال مى‌‏‌باشد درگذران زندگى آنان سهم بسزایى دارد آیا استناد به فتواى حضرت امام را در این مرحله صحیح مى‏دانید؟ خواهشمند است در انطباق مسائل فوق با موضوع اجاره یا عدم انطباق آن هرگونه نظراتى دارید صادر فرمایید؟

پاسخ :
در مواردى که در اثر جنگ تحمیلى استفاده از ملک براى همگان غیر ممکن شده اجاره از هنگام غیر قابل استفاده شدن ملک منفسخ است و مالک حق مطالبه مال الاجاره ندارد.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص221