دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

به سؤالات ذیل پاسخ فرمایید: 1- اگر شرکا بخواهند براى سرمایه‌‏گذارى در شرکتى از دولت وام بگیرند و دولت شرط دادن وام را سرمایه‌‏گذارى مساوى در شرکت فوق الذکر قرار دهد آیا شرکا مى‏‌توانند این شرط را بپذیرند؟ 2- اگر دولت قبول کند که قسمت عمده وام شرکت را تأمین کند و جهت تأسیس واحد تولیدى همه نوع حمایت به عمل مى‏آورد با این شرط که شرکا کلیه تأسیسات و تجهیزات و ابزارهاى لازم براى تولید را که براى‏ این شرکت خریدارى مى‏‌کنند بدون اجازه دولت نفروشند و هر وقت و به هر دلیل خواستند از شرکت جدا شوند به جاى بردن قسمتى از دستگاهها و ابزارها و به تعطیل کشاندن واحد تولیدى به ازاى ریالى، سهام و حقوق خود را از شرکت دریافت نمایند و آن سهام به دولت یا عضو جدیدى با اجازه دولت واگذار شود آیا شرکا مى‏‌توانند این شرط را بپذیرند؟ اگر دولت در مقابل پرداخت وام و تضمینات و حمایت‏هاى خود از واحد تولیدى و براى جلوگیرى از رکود آن واحد شرط کند که فوت هر یک از شرکا به منزله جدا شدن عادى شریک از شرکت محسوب شده و سهام و حقوق او پس از تعیین ارزش ریالى عادله آن به یک نفر داوطلب دیگر با اجازه دولت واگذار و ارزش ریالى آن توسط داوطلب جدید به وارث شریک متوفى داده شود آیا پذیرش این شرط صحیح است؟

پاسخ :
ج‏ 1- مانع ندارد.
ج‏ 2- اشکال ندارد.
ج‏ 3- این شرط صحیح نیست و وارث شریک در عین ترکه شریک استحقاق پیدا مى‌‌‏‌کند.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏2، ص294