دوشنبه، 24 مهر 1396

پرسش :

1- در بین رقبات موقوفات گاهى اراضى شن و ماسه یا خاک رس پیدا مى‏‌شود (که تاکنون عوائد آن در جهت اجراء نیات واقف به مصرف مى‏‌رسیده) اخیرا برخى از دوائر دولتى مدّعى هستند که این نوع معادن جزء انفال است. آیا این نحوه از معادن شرعا انفال محسوب مى‏‌شوند یا موقوفه هستند؟ 2- برخى از موقوفات به دلائل مختلف در زمان طاغوت به فروش رسیده، و إدارات اوقاف یا متولّیان وقف از محلّ ثمن آنها إقدام به خرید سهام بانک‌ها کرده‏‌اند، این بانک‌ها پس از پیروزى انقلاب اسلامى ملّى شده‌‏اند. آیا سهام وقف‏ نیز مانند سهام اشخاص ملّى مى‏‌شود یا باید در جهت اجراء نظر واقف به مصرف برسد؟

پاسخ :
ج 1: اینها انفال نیستند و موقوفه هستند.
ج 2: آنچه أملاک موقوفه است به وقفیت باقى، و ملّى نمى‏‌شود.1

پی‌نوشت:
1. منظور این است که: اگر املاک موقوفه بدون وجه شرعى فروخته شده باشد معامله آنها باطل است و همچنان به وقفیت باقى است، و اگر فرضا به وجه شرعى فروخته شده و با پولش (بر اساس غبطه و مصلحت وقف) سهام بانک خریدارى شده، سهام مزبور ملّى نمى‏‌شود.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص32