سه‌شنبه، 25 مهر 1396

پرسش :

اگر بعضى از شهود حاضر شده و شهادت به زنا دادند و بعضى‏ دیگر نیامدند، طبق فتوى باید این بعض را که شهادت داده‏‌اند حدّ قذف بزنند، اگر طورى شد که این بعض حدّ نخوردند، مثلا فرار کردند، یا قاضى غفلت کرد، یا مسامحه‏‌اى شد؛ بعدا بقیه شهود با این بعض با هم حاضر شدند و شهادت دادند، آیا حدّ قذفی که بر آن بعض واجب بوده هنوز وجوبش باقى است؟ و آیا فرار آنها از حدّ قذف مضرّ به عدالت آنها است؟ بر فرض مضرّ بودن اگر آنها فرار نکرده‌‌‌‏اند بلکه قاضى غفلت یا مسامحه کرده ولى آنها متوجّه بوده و تذکر نداده‏‌اند در این صورت نیز مضرّ به عدالت آنها است؟

پاسخ :
فرض مذکور «شبهه» است و حدّ قذف ثابت نیست، و حدّ زنا مشروط است به ثبوت آن، و اگر شهود قبلا عادل بوده‏‌اند تا یقین به فسق آنها پیدا نشود احکام عدالت مترتّب است.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص74