پنجشنبه، 27 مهر 1396

پرسش :

شخصى فوت کرده و سیصد هزار تومان بدهى داشته، و در مقابل ما ترک زیر را دارد: 1- چند تخته فرش به ارزش سیصد هزار تومان که توسّط ورثه فروخته‏ شده و با آن بدهى میت را پرداخته‌‏اند. 2- یک باب خانه که به وسیله کارشناس شصت هزار تومان ساختمان آن و هفتصد هزار تومان زمین آن قیمت‏گذارى شده است. ورثه عبارتند از همسر دائمى متوفّى و یک دختر و یک پسر. مى‏‌خواهیم سهم الارث هر وارث معلوم شود؛ چون با فروش فرشها (که 8/ 1 آن مال همسر متوفّى بوده) کلّیه بدهى متوفّى پرداخت شده و فعلا تنها خانه‏‌اى مانده که اعیان آن شصت هزار تومان قیمت دارد در حالى که مال شخص میت علاوه بر این خانه، سیصد هزار تومان هم فرش بوده است؛ بفرمایید سهم الارث چگونه باید تقسیم شود؟

پاسخ :
زوجه از زمین ارث نمى‌‌‏برد و از قیمت ساختمان و از اعیان منقولات ارث مى‌‌‏برد، و بدهى میت از مجموع ترکه برداشته مى‌‏شود نه تنها از منقولات (تا ضرر به زوجه وارد نشود) بنابراین در فرض مرقوم سهم الارث زوجه پس از کسر بدهى از کلّ دارایى میت داده مى‌‏شود.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص428