جمعه، 28 مهر 1396

پرسش :

داروفروشى مقدارى از داروهایش به واسطه مخلوط بودن با الکل متنجّس بوده و آنها را فروخته، و آنچه را از مردم گرفته در برابر شیشه دارو و امثال ذلک هم نبوده تا حلال باشد، و سالیانى کارش این بوده، آیا به‏ عنوان مظالم هم چیزى باید ردّ کند یا خیر؟ و اگر لازم باشد چه مقدار باید بدهد (اقلّ یا اکثر)؟

پاسخ :
الکل نجس نیست، مگر ثابت شود که مسکر مایع بالأصاله است و در این صورت بیع جایز نیست، و ثمن آن به ملک صاحبش باقى است، که اگر او را نمى‌‏شناسد باید از طرف او صدقه بدهد، به اذن حاکم على الاحوط1.

پی‌نوشت:
1. از جواب معلوم مى‌‏شود که مورد سؤال مربوط به «مجهول المالک» است نه «مظالم».
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص577