جمعه، 28 مهر 1396
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

این جانب دانشجوى یکى از کشورهاى خارج هستم. مسائلى براى ما پیش مى‌‌‏آید که از جواب آنها عاجز هستیم، به عنوان مثال: سؤال اوّل: در مسأله 2615 از رساله مى‌‏خوانیم: «اگر ماهى فلس دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولى خوردن آن حرام مى‌‏‌باشد و ماهى بى‌‏فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است». و در آیه 96 از سوره مائده مى‌‏خوانیم: أُحِلَّ لَکمْ صَیدُ الْبَحْرِ وَ طَعامُهُ مَتاعاً لَکمْ‏ و بعضى از مسلمانان عرب و امریکایى به این آیه قرآن مجید استناد کرده و مى‌‏‌گویند هرچه از دریا صید شود حلال است، خواه فلس داشته باشد و خواه نداشته باشد، متأسّفانه تنها توضیحى که بنده در این مورد مى‌‌‌‌‏توانستم بدهم این بوده است که «خیلى دیگر از مسائل عملیه از جمله چگونگى برگزارى نماز در قرآن به طور کلّى آمده و سنّت حضرت رسول اکرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم و ائمه معصومین علیهم السّلام آنها را توضیح داده و تفسیر کرده‏‌اند» به هر حال این توضیح قانع‏‌کننده نبوده. لطفا در این مورد توضیح بفرمایید. سؤال دوّم: مسأله 2397 از رساله مى‌‏گوید: «زن مسلمان نمى‌‌‌‌‌‏تواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمى‌‌‌‌‌‏تواند با زن‌هاى کافره غیر کتابیه به طور دائم‏ ازدواج کند، و به احتیاط واجب ازدواج دائم با زن‌هاى کافره اهل کتاب نیز جایز نیست، ولى صیغه کردن زن‌هاى اهل کتاب مانند یهود و نصارى مانعى ندارد» در این مورد بعضى از برادران به آیه 5 سوره مائده یعنى‏ الْیوْمَ أُحِلَّ لَکمُ الطَّیباتُ‏ ... وَ الْمُحْصَناتُ مِنَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکتابَ مِنْ قَبْلِکمْ ... استناد کرده و مى‌‏‌گویند که مرد مسلمان مى‌‌‌‌‌‏تواند با زن اهل کتاب ازدواج دائم کند، و مى‌‏‌گویند که صلاحیت و حقوقى که قرآن در این آیه صریحا به زن صالحه اهل کتاب داده است به وسیله مسأله 2397 محدود شده است. لطفا این مسأله و این آیه را توضیح دهید. سؤال سوّم: در مقدّمه فصل نماز مسافر در رساله عملیه مى‌‏خوانیم: «مسافر باید نماز ظهر و عصر و عشاء را با هشت شرط شکسته بجا آورد» قرآن مجید در آیه 101 سوره نساء مى‌‏فرماید: وَ إِذا ضَرَبْتُمْ فِی الْأَرْضِ فَلَیسَ عَلَیکمْ جُناحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلاةِ. با توجّه به این آیه بفرمایید که مسافر مجبور است نماز را شکسته بخواند یا این‌که مختار است و مى‌‌‌‌‌‏تواند اگر خواست نمازش را کامل بخواند؟ اگر جواب این است که باید نماز را شکسته بخواند لطفا مستندات این حکم را نیز ذکر بفرمایید.


شرح پرسش :
مدرک استنباط احکام اسلام فقط کتاب خدا نیست تا به ملاحظه اطلاق آیه‌اى حکمى اثبات شود، بلکه یکى از مهمّترین مدارک آن سنّت پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم و روایات مأثوره از اهل بیت آن حضرت است، که آنچه از رساله نقل نموده‏اید به وسیله آنها اثبات مى‌‏شود. منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، ج‏3، ص622
پاسخ :
این جانب دانشجوى یکى از کشورهاى خارج هستم. مسائلى براى ما پیش مى‌‌‏آید که از جواب آنها عاجز هستیم، به عنوان مثال:
سؤال اوّل: در مسأله 2615 از رساله مى‌‏خوانیم: «اگر ماهى فلس دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولى خوردن آن حرام مى‌‏‌باشد و ماهى بى‌‏فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است».


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.