يکشنبه، 28 آبان 1396

پرسش :

با توجه به اینکه بارداری در هفته‌های اوّل، از روی ظواهر و گاه با روش‌های ساده چندان قابل تشخیص نیست و از طرفی بیشترین عوارض خطرناک روش‌های درمانی - تشخیصی مضر، در همین زمان، آن هم به صورت اختلالات شدید در جنین، رخ می‌دهد و بدین ترتیب چون یا به علت کمبود امکانات یا عدم فرصت کافی یا عدم تمایل بیمار به صرف هزینه‌های تشخیص بارداری، یا عدم اطلاع وی از بارداری خود و در نتیجه جواب منفی دادن وی در مورد پرسش پزشک از بارداری وی و حتّی گاهی عدم امکان تشخیص به وسیله‌ی روش‌های مدرن به علت جواب‌های منفی کاذب آزمایشات، پزشک نمی‌تواند تشخیص دهد و یا نمی‌داند که بیمار باردار است، روش‌های تشخیصی - درمانی مختلف را برای وی به کار می‌گیرد. در صورت ایجاد عارضه در مادر یا جنین، آیا پزشک معالج مسؤول است؟

پاسخ :
اگر خلاف احتیاط نکند، از حیث تکلیف مسؤولیت ندارد. از حیث ضمان نیز بدون اخذ برائت صحیح، خارج از شبهه‌ی مسؤولیت نیست.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.