جمعه، 1 دی 1396

پرسش :

فردی ثلث اموالش را مورد وصیت قرار داده است و در اثر تصادف با کامیون فوت کرده است، چون راننده خطاکار از شغل رانندگی عایله‌اش را اداره می‌کرده است و او را زندانی کرده بودند، کبار ورثه رضایت دادند تا او را از زندان بیرون آورند. سپس به او تذکر می‌دهند که مقتول چهار صغیره دارد، باید به آنها رسیدگی کنی تا کبیر شوند، بعد از بلوغ و رشد می‌توانند سهم الارث خود را مطالبه نمایند. اکنون قاتل ناپدید و مفقود الاثر شده است، وصی هم بر اثر جهل به مسأله نمی‌دانست که ثلث دیه داخل در وصیت است و باید مطالبه می‌کرد که نکرده است. حال آیا وصی، ثلث دیه را مدیون است یا کبار ورثه و در صورت ضمان، ثلث یوم التّلف را باید بدهد یا یوم الادا را؟

پاسخ :
اگر می‌توانست وصول کند و نکرد، ضامن است و تفاوت بین دو زمان را احتیاطاً ضامن است.

منبع: استفتائات از محضر حضرت آیت‌الله العظمی بهجت (دوره 4 جلدی)، ناشر: دفتر حضرت آیت‌الله العظمی محمدتقی بهجت، قم، 1386.