چهارشنبه، 4 بهمن 1396

راه حل بدخوابی کودک

پرسش :

کودکم پس از گذراندن تعطیلی آخر هفته در بیرون از خانه، هنوز هم نمی‌خواهد بخوابد. چه کاری بکنم؟

پاسخ :
به انجام امور روزمره فکر کنید و بعد از انجام کارهای عادی مربوط به خوابیدنش را کنترل کنید. اگر هنوز هم نمی‌خواهد بخوابد، از «روش کنترل» استفاده کنید.

روش کنترل:
وقتی او را در تخت ‌خوابش گذاشتید، جایش را درست کنید، با دست نوازش و شب‌بخیر بگویید، بعد از اتاقش بیرون بیایید. اگر گریه کرد، برگردید دوباره نوازش کنید و سپس اتاق را ترک کنید. اگر باز هم گریه کرد، چند دقیقه صبر کنید. با همسرتان توافق کنید که این کارش چقدر طول می‌کشد؟ (مثلاً 3 دقیقه)،آن را یادداشت و به اتاقش برگردید، نوازشش کنید و بار دیگر شب‌بخیر بگویید. دلتان به حالش نسوزد و بغلش نکنید. به تدریج مدت زمان بین این کنترل‌ها را طولانی‌تر کنید.

ممکن است به نظر بی‌رحمانه برسد، اما در این تکنیک هیچ عمل عاری از مهربانی وجود ندارد. ممکن است این کار یک هفته طول بکشد، اما هردوی شما باید محکم و استوار باشید. تا وقتی این کار را انجام می‌دهد باید کارهای عادی روزمره‌تان را انجام دهید و هر روز صبح سرساعت، مثل همیشه بیدار شوید، مهم نیست که چقدر کم خوابیده‌اید.

بهترین شیوه برای کودکی که نمی‌خواهد بخوابد، همین روش، معروف به کنترل گریه یا کنترل است.

حال ممکن است بپرسید که: چه موقع او آماده انجام روش کنترل است؟
در جواب باید گفت: قبل از به کارگرفتن این روش، امور عادی روزمره باید به طور کامل انجام شده و کودک هم باید تا شب شیر نخورده باشد. اگر هنگامی که در طول روز از شما جداست، احساس نگرانی می‌کند، واقعاً برای انجام روش کنترل آمادگی ندارد.
او را از حضورتان آگاه کنید. بگذارید بفهمد که در خانه هستید. خودتان را به او نشان دهید. با این کار، او احساس امنیت می‌کند و می‌خوابد.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

در این زمینه حتما بخوانید:

برای کودکم مفید است که هنگام صبح یا بعدازظهر یک چرت بخوابد؟

کودکم روز می‌خوابد اما شب نمی‌خواهد بخوابد، چه باید بکنم؟

کودکم در طول روز چقدر باید بخوابد؟

دوقلوهایم نمی‌خواهند بخوابند، چگونه می‌توانم با آن‌ها کنار بیایم؟

کودکم صبح خیلی زود از خواب بیدار می‌شود، چه کار می‌توانم بکنم؟

کودکم شب از خواب بیدار می‌شود. هنوز هم باید شب به او شیر بدهم؟

خوب است که کودک را در تخت ‌خواب خودمان بخوابانیم؟

زمانی که کودکم شب در خواب گریه می‌کند، باید سراغش بروم؟

کودکم در تخت ‌خوابش بلند می‌شود، آیا باید جلوی این کارش را بگیرم؟