شنبه، 28 بهمن 1396

محارم انسان

پرسش :

محارم انسان که ازدواج با آنان جایز نیست، کدام اند؟

پاسخ :
زنان به مردان از سه راه محرم مى شوند: نسب، رضاع و ازدواج.

کسانى که از راه نسب به انسان محرم اند، عبارت اند از:

1. پدر و مادر و هر چه بالا روند (مانند پدر بزرگ و مادر بزرگ)؛

2. اولاد و هر چه پایین روند (مانند نوه و نتیجه)؛

3. خواهر و برادر و هر چه پایین روند (مانند خواهرزاده و برادرزاده)؛

4. عمو و عمه و هر چه بالا روند (مانند عمو و عمه پدر و مادر)؛

5. دایى و خاله و هر چه بالا روند (مانند دایى و خاله پدر یا مادر).

کسانى که از راه رضاع (شیردادن) به انسان محرم مى شوند، همان هایى اند که از راه نسب محرم هستند (مانند پدر و مادر و اولاد و خواهر و برادر و عمو و عمه و دایى و خاله رضایى و نیز مانند مادرزن رضاعى و دختر زن رضاعى و زن پدر رضاعى و زن پسر رضاعى).

کسانى که از راه ازدواج به انسان محرم مى شوند، عبارت اند از:

1. مادر زن و هر چه بالا روند (مانند مادر مادرزن)؛

2. دختر زن و هر چه پایین رود (مانند دختر دختر زن)؛

3. زن پدر (نامادرى) و هر چه بالا رود (مانند زن اجداد)؛

4. زن پسر، یعنى عروس و هر چه پایین رود (مانند زن نوه و نتیجه).[1]

پی‌نوشت‌:
[1]. توضیح المسائل مراجع، م 2389 ـ 2384 و 2472 و 2464 و ر.ک: رساله محرم و نامحرم، مجتهدى تهرانى، احمد، ص 10.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

 مرد تا چه اندازه مى تواند به بدن زن، هنگام خواستگارى نگاه کند (البته با رعایت شرایط خاص خود)؟

آیا هیچ راه شرعى و قانونى ـ به جز ازدواج ـ وجود دارد که دو جوان روابط مشروع با هم داشته باشند؟

به طور کلى دختر و پسر، از چند راه مى توانند با یکدیگر محرم شوند؟

اگر جوانى از نظر شغلى و مالى، قادر به ازدواج نباشد؛ آیا باز ازدواج بر او واجب است؟

منظور از به گناه افتادن در اثر ازدواج نکردن چیست؟

آیا ازدواج در اسلام واجب است؛ یا اینکه شخص مى تواند تا پایان عمر خود مجرد بماند؟

چرا در اسلام تعدد زوجات وجود دارد و چرا این حق تنها براى مردان است؟

فلسفه ازدواج چیست؟

اهمیت ازدواج در دین اسلام را بیان کنید؟