يکشنبه، 29 بهمن 1396

صیغه فارسى عقد ازدواج

پرسش :

آیا زن و مرد مى توانند خودشان صیغه ازدواج را به فارسى بخوانند، یا اینکه باید وکیل بگیرند تا عربى خوانده شود؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه اى، سیستانى، صافى، مکارم، نورى و وحید: اگر نمى توانند خودشان به صورت عربى صحیح بخوانند، مى توانند به فارسى و یا هر زبان دیگرى صیغه را اجرا کنند؛ ولى باید در همان زبان، لفظى را بگویند که معناى «زوجت» و «قبلت» را بفهماند و لازم نیست وکیل بگیرند.[1]

آیت الله  بهجت: خواندن عقد نکاح به زبان فارسى ویا هر زبان دیگرى، جایز است؛ هر چند توانایى بر خواندن زبان عربى هم داشته باشند و وکیل گرفتن لازم نیست.[2]

آیات عظام تبریزى و فاضل: اگر نمى توانند خودشان به صورت عربى صحیح بخوانند، چنانچه گرفتن وکیل برایشان ممکن باشد ـ بنابر احتیاط واجب ـ باید وکیل بگیرند و اگر ممکن نیست، مى توانند خودشان به زبان فارسى و یا هر زبان دیگرى صیغه را اجرا کنند؛ ولى باید در همان زبان، لفظى را بگویند که معناى «زوجت» و «قبلت» را بفهماند.[3]

تبصره. صیغه عقد دائم به زبان فارسى این است که پس از تعیین مهر، نخست دختر بگوید: «خود را همسر تو کردم به مهر تعیین شده». سپس مرد بگوید: «این ازدواج را قبول کردم».

پی‌نوشت‌ها‌:
[1]. توضیح المسائل مراجع، م 2370 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 2434؛ نورى، توضیح المسائل، م 2366 و خامنه اى، استفتاء، س 40.
[2]. بهجت، توضیح المسائل مراجع، م 2370.
[3]. توضیح المسائل مراجع، م 2370.

منبع: مجموعه پرسش‌ها و پاسخ‌هاى دانشجویى؛ دفتر بیست و یکم (احکام ازدواج، مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، قم: دفتر نشر معارف، 1385.

مطالب مرتبط:

اگر در خواندن عقد نکاح یک حرف یا بیشتر اشتباه شود، آیا عقد باطل است؟

کسى که معناى لفظ عربى صیغه ازدواج را نمى داند، مى تواند آن را بخواند؟

آیا در عقد ازدواج ـ دائم یا موقّت ـ عربى خواندن شرط است؟

اگر مردى بخواهد دخترى را به عقد دائم خود درآورد، چگونه صیغه بخواند؟

آیا خواندن عقد در حال حیض، صحیح است؟

آیا در عقد ازدواج، شاهد گرفتن لازم است؟

آیا زن و شوهر باید در مجلسى که صیغه عقد خوانده مى شود، حضور داشته باشند؟

اگر به کسى براى خواندن عقد ازدواج وکالت دادیم و بعد پشیمان شدیم؛ ولى وکیل صیغه عقد را جارى کرد، آیا عقد صحیح است؟

در اجراى صیغه عقد، آیا زن هم مى تواند از طرف دختر و پسر وکیل شود؟

آیا خود مرد مى تواند از طرف زن، وکیل شود و عقد را بخواند؟

شرایط عقد ازدواج چیست؟