يکشنبه، 19 اسفند 1397

بازی شطرنج

پرسش :

بازی با شطرنج، بدون برد و باخت و به منظور تقویت فکر و حافظه، چه حکمی دارد؟

پاسخ :

آیات عظام امام، تبریزی، خامنه‌ای، فاضل، مکارم و نوری: اگر (واقعاً) در نظر عرف از آلت قمار بودن خارج شده باشد، بازی با آن اشکال ندارد.[۱]
آیات عظام بهجت و وحید: اگر بدون برد و باخت باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست و این احتیاط بسیار شدید است.[۲]
آیت عظام سیستانی و صافی: بازی با شطرنج حرام است و انگیزه یاد شده، هیچ تأثیری در حکم ندارد و باعث جواز آن نمی‌گردد.[۳]

پی نوشت ها:
[۱]ـ تبریزی، الاستفتائات، س ۹۸۳؛ دفتر: امام، خامنه‌ای، فاضل، مکارم و نوری.
[۲]ـ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م ۹؛ دفتر: وحید.
[۳]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۴۱؛ سیستانی، سایت (شطرنج)، س ۴ و ۵٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسشهای مرتبط:

اگر برای مقلد ثابت شود که شطرنج در زمان حاضر آلت قمار بودن خود را از دست داده، بازی با آن بدون برد و باخت چه حکمی دارد؟

پولی که به قهرمان بازی شطرنج می‌دهند، چه حکمی دارد؟

بازی ورق و یا پاسور چه حکمی دارد؟

حکم بازی با تخت نرد را بیان کنید؟

با توجّه به رواج بیلیارد در سطح جامعه و تمایل بعضی مراکز آموزش عالی به استفاده از آن لطفاً نظر مراجع عظام تقلید را در این خصوص بیان کنید؟

بازی با آلات قمار به صورت تک نفره با رایانه چه حکمی دارد؟