پنجشنبه، 23 اسفند 1397

تیمم و جبیره

پرسش :

اگر باندى که بر روى زخم دست یا صورت بسته شده، بیشتر از معمول اطراف آن را گرفته باشد، تکلیف وضو یا غسل او چیست؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، صافى، فاضل و نورى: اگر برداشتن باند اضافى ممکن است، باید آن را بردارد و اطراف زخم را (هنگام وضو و غسل) بشوید و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل کند و اگر ممکن نیست، باید وضو یا غسل جبیره اى بگیرد و بنابر احتیاط واجب تیمم هم بکند.[۱]

آیه اللّه  تبریزى: اگر برداشتن باند اضافى ممکن است، باید آن را بردارد و  اطراف زخم را (هنگام وضو و غسل) بشوید و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل کند و اگر ممکن نیست، باید تیمم نماید؛ مگر اینکه باند در مواضع تیمم باشد که در این صورت، باید وضو یا غسل جبیره اى نماید.[۲]

آیه اللّه  سیستانى: اگر برداشتن باند اضافى بدون مشقّت ممکن است، باید آن را بردارد و اطراف زخم را (هنگام وضو یا غسل) بشوید و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل کند و اگر بدون مشقت ممکن نیست، باید تیمم کند، مگر اینکه جبیره در مواضع تیمم باشد که در این صورت باید هم [وضو یا غسل] کند و هم تیمم نماید.

آیه اللّه  مکارم: اگر برداشتن باند اضافى ممکن است، باید آن را بردارد و اطراف زخم را (هنگام وضو و غسل) بشوید و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل کند و اگر ممکن نیست، باید وضو یا غسل جبیره اى بگیرد و بنابر احتیاط مستحب تیمم هم بکند.[۳]

آیه اللّه  وحید: اگر برداشتن باند اضافى بدون مشقّت ممکن است، باید آن را بردارد و اطراف زخم را (هنگام وضو یا غسل) بشوید و براى جاى زخم به دستور جبیره عمل کند و اگر بدون مشقّت ممکن نیست، بنابر احتیاط واجب [وضو یا غسل] جبیره بگیرد و تیمم هم بکند.[۴]

پی نوشت ها:
[۱] – توضیح المسائل مراجع، م ۳۳۵ و نورى، توضیح المسائل مراجع، م ۳۳۶
[۲] – تبریزى، توضیح المسائل مراجع، م ۳۳۵
[۳] – مکارم، توضیح المسائل مراجع، م ۳۳۵
[۴] – وحید، توضیح المسائل، م ۳۴۱

منبع: احکام وضو، غسل و تیمم (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)، سید مجتبى حسینى، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، دفتر نشر معارف، 1387.