دوشنبه، 24 تير 1398

شرایط جواز تغییر جنسیت

پرسش :

در مورد تغییر جنسیت، با توجه به این‌که از نظر طبی این عمل (در غیر از خنثی) به تعبیر اطبا تنقیص جنسیت محسوب می‌‏شود، بعضاً با مواردی اطبا مواجه‌‏اند که شخص از نظر ظواهر بدن بدون هیچ شبهه‏‌ای یا مرد است یا زن، ولی دارای تمایلات، احساسات و عواطف جنس مخالف است بسیاری از این افراد می‏گویند اگر این تغییر صورت نگیرد انتحار (خودکشی) خواهیم کرد (و تا به حال 2 بار این مسأله پیش آمده) و با توجه به این که آمارهای علمی نشان می‌‏دهد این گونه افراد 6 الی 16 ماه بعد از وضعیت جدید پشیمان خواهند شد آیا اطبا در این گونه موارد که با تهدید انتحار مواجه‌‏اند می‌‏توانند از باب این‌که حفظ نفس مقدم بر حفظ عضو است این عمل را انجام دهند؟ آیا اصولاً این عمل برای خود چنین شخصی حرام است یا جایز؟

پاسخ :
تغییر جنسیت برای شخص و به درخواست شخص اشکال ندارد؛ حتی اگرچه جلوگیری از اقدام بر انتحار متوقف بر آن نباشد و یا اصلا خطر انتحاری در بین نباشد.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.