سه‌شنبه، 25 تير 1398

اعتبار سند

پرسش :

مساحت و وضعیت دو یا چند ساختمان و ملک مجاور هم با مساحت و وضعیت معینه در سند ثبتی هر یک مغایرت دارد (یعنی مساحت زمین بعضی از آنان کمتر از آن است که در سند قید شده و مساحت زمین بعضی دیگر بیشتر) و نزدیک به سی سال از وقوع اختلاف مورد ابتلاء می‌‏گذرد که در خلال این مدت، هر کدام با همین وضعیت چند بار مورد معامله قرار گرفته ‏است. معلوم نیست دلیل بر عملکرد مالک و یا مالکین (که درآن زمان این اختلاف را موجب شده‌‌اند) غصب یا عدم آگاهی یا بی‌توجهی به مقررات اداری بوده یا علل دیگری داشته است. بنابراین آیا مالکین متصرفه فعلی حقی بر یکدیگر دارند یا خیر؟ ضمناً مالک مجاور و این‌جانب در موقع خرید از این اختلاف مطلع بوده‌‏‌‌ایم و لیکن معلوم نیست معاملات قبلی فوق‌الذکر با علم به اختلاف انجام شده یاخیر؟

پاسخ :
سند اعتبار شرعی ندارد و در فرض مذکور هیچ‌یک از متصرفین حقی بر دیگری ندارد مگر به طریق شرعی حق او اثبات شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.