پنجشنبه، 27 تير 1398

نفوذ وصیت تا ثلث ترکه | استفتاء دو

پرسش :

زنی صاحب زمینی بوده قبل از موتش وصیت کرده که زمین مذکور را باید سه قطعه کرد، ثلث اوّل را شخص معینی از طرف او حج واجب انجام دهد و ثلث دوّم را شوهرش برای انجام واجبات دینیه مانند صوم و صلاه مصرف نماید و ثلث سوّم مال وارثین باشد، که عبارتند از: دخترهایش و بعد از موت این موصی، مادرش که در حالت وصیت و حیاتش ساکت بوده، حالا نزاع می‌‏کند که نصف تمام این زمین را شوهرم عوض مهریه برایم داده بود و در ادعای خود شاهد هم ندارد، آیا این دعوی شنیده می‌‏شود و حقی ثابت می‌‏شود یا نه و وظیفه موصی‌له بعد از انجام حج یا قبل از انجام حج چیست و تکلیف شوهر و دخترها چیست؟

پاسخ :
اگر زمین تحت ید موصی بوده تا مدعیه به طریق شرعی دعوای خود را ثابت نکند حقی ندارد و وصیت نسبت به ثلث مجموع ترکه میت نافذ است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.