پنجشنبه، 27 تير 1398

مفهوم مطالبه در حد سرقت

پرسش :

در تحریرالوسیله با ترجمه، ج 4، ص 196، کتاب الحدود «لواحق باب زنا» ذیل مسأله 4، چنین آمده: «واما حقوق‏الناس فتقف اقامتها علی‏المطالبه حداً کان او تعزیراً فمع المطالبه له العمل بعلمه» و نیز در ص234 کتاب الحدود، لواحق باب سرقت، مسأله 3 آمده: «لواقیمت البینه عندالحاکم او اقر بالسرقه عنده او علم ذلک لم یقطع حتی یطالبه المسروق منه. فلو لم یرفعه الی الحاکم لم یقطعه.» حال مراد از «مطالبه» چیست؟ آیا «طلب کننده» لازم است خود حد و یا تعزیر را مطالبه نماید و یا همین که از نامبرده شکایت نموده باشد کافی است؟ و آیا مراد از «رفع الی ‏الحاکم» به مجرد شکایت به حکومت ولو به کلانتری است و یا باید «رفع الی القاضی» نماید؟

پاسخ :
مراد «مطالبه» حد یا تعزیر است از حاکم شرع.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390