پنجشنبه، 27 تير 1398

ممانعت از نکاح با کفو

پرسش :

نظر به این‌که در توضیح‌المسایل اجازه پدر را برای ازدواج دخترش شرط فرموده‌‌اید، ولی در جلد دوّم تحریرالوسیله اجازه پدر را در بعضی از صور مسأله برای دختری که به سن رشد شرعی رسیده باشد، شرط نفرموده‌‌اید*، مستدعی است نظر خود را در مورد دختری که کبیره و رشیده است و می‌‏خواهد ازدواج کند، ولی پدر دختر اجازه نمی‌‌‏دهد، بیان فرمایید که به کدام یک از دو نظریه مذکور عمل شود؟

پاسخ :
ازدواج دختر باکره باید با اجازه پدر باشد بلی اگر پسر کفو عرفی و شرعی دختر باشد و دختر میل به ازدواج دارد و بترسد که اگر با او ازدواج نکند دیگر شوهر خوبی برای او پیدا نشود پدر نمی‌‏تواند او را از ازدواج منع کند.

* دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است یعنی مصلحت خود را تشخیص می‌‌‏دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنان‏چه باکره باشد، بنابر احتیاط واجب باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد و اجازه مادر و برادر لازم نسیت. (رساله توضیح‌‏المسایل، ص 376، مسأله 2376).

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390