پنجشنبه، 27 تير 1398

میزان عیار درهم

پرسش :

در رابطه با تعیین دیات شرعیه برای بدست آوردن قیمت درهم شرعی به اهل خبره ثقه مراجعه نمودم و چنین به دست آمد که: نقره غیر مسکوک عیار 100 مثقالی 400 ریال؛ نقره مسکوک عیار 90 مثقالی 400 ریال، با توجه به این‌که چنین نقره مسکوک فقط عبارت است از پول‌های نقره قدیم؛ نقره مسکوک 50 عیار مثقالی 200ریال؛ با توجه به این‌که چنین نقره مسکوک فقط عبارت است از آخرین سکه‌های نقره‌‌ای رژیم طاغوت که البته فعلاً پول رایج نیست، چون ارزش آن بیش از پول رایج فعلی است. در نتیجه، فعلاً پول نقره‌‌ای رایج در کشور ما وجود ندارد و شاید در سایر کشورها هم وجود نداشته باشد. ظروف و وسایل دیگر نقره‌‌ای 50 عیار نیز مثقالی 200 ریال می‌باشد. با توجه به موارد فوق، اگر کسی بخواهد دیه را به صورت درهم شرعی بپردازد، باید معادل وزن درهم شرعی از کدام نوع از نقره‌های مذکور و به چه قیمتی بپردازد؟

پاسخ :
میزان در عیار مقداری است که صدق پول نقره نماید و خلیط به مقدار متعارف در ساختن پول نقره ضرر ندارد و اگر خلیط به مقداری باشد که صدق غش کند، مضر است و در پرداخت قیمت باید قیمت سکه نقره غیر مغشوش را منظور نمایند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390