چهارشنبه، 2 مرداد 1398

آثار فسخ نکاح در موارد تدلیس

پرسش :

اینجانب دختری را به عقد در آوردم که در همان موقع، احتیاط پنجاه و شش بودم و اعزام به سربازی شدم بعد از 6 ماه که از سربازی برگشتم، عروسی کردم و بعد از مدتی اطلاع پیدا کردم که دختر معیوب است و به تشخیص دکتر عادت زنانگی به خود نمی‏بیند و عقیم است و پستان هم ندارد او به سن 20 سالگی است و پدر و مادر و خود دختر هم از این موضوع مطلع بوده‌‏اند و به من کلک زده‌‏اند. آیا اینجانب می توانم ادعای خسارت از پدر و مادر او بنمایم آیا از نظر اسلام در موقع طلاق مهرش به گردن شوهرش است یا به عهده پدر و مادر و خود دختر که به اتفاق هم به من کلک زده‌‏اند؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (ره)
«بطورکلی در مثل این عیب که عقد مبنیاً بر سلامت زوجه از آن واقع می‌‏شود اگر زوج در حین عقد مطلع نبوده، می تواند عقد را فسخ نماید و اگر دخول نکرده مهر را بدهکار نیست و اگر دخول واقع شده باشد باید مهر را به زوجه در صورتی که خود او تدلیس نکرده باشد بدهد و به کسی که تدلیس کرده رجوع نماید و اگر خود زوجه تدلیس کرده باشد مهر را طلبکار نیست والله ‏العالم.
 و در نزاع موضوعی مرافعه‏ء شرعیه لازم است. 1378/23/10»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه