جمعه، 4 مرداد 1398

پذیرش خلافت حضرت علی (ع)

پرسش :

از امیر مؤمنان (علیه السلام) در نهج البلاغه نقل شده است که فرمود «دَعُونى والتمسُوا غیری» مرا رها کنید و دیگرى را بجویید. در حالى که بنابر عقیده امامیه خلافت قابل واگذارى نیست؟

پاسخ :
امامت منصوص از جانب خدا قابل خلع و ترک نیست و حتى خلع آن نیز در اختیار امام (علیه السلام) نیست ولى چون کسانى که پس از قتل عثمان مى خواستند با على (علیه السلام) بیعت کنند نظر آنان این بود به نحوى که با سه خلیفه پیشین بیعت کرده بودند با حضرت نیز بیعت کنند در این موقع امیر مؤمنان (علیه السلام) این نوع پذیرش را رد کردند، نه آن ولایت تنصیصى الهى را؛ و فرمود:«دَعُونى والتمسُوا غیری» و اگر هم بعداً پذیرفت روى یک سلسله ضرورت‌ها بود که حضرت در خطبه هاى خود به آن اشاره کرده است. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد دوم، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌ السلام، 1390.