چهارشنبه، 9 مرداد 1398

اثبات رشد و آثار مترتب بر آن

پرسش :

الف. هیچ کس را نمی‌‏توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن‏که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. ب. اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می‌‏توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد. صغیری که بالغ شده است لکن دارای اموال قبل از بلوغ نمی‌‏باشد، همچنان تحت ولایت ولی‏قهری می‌‏باشد که در صورت فقدان ولی خاص نیاز به نصب قیم باشد؟

پاسخ :
آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (ره)
«الف. بلی، چنین است در غیر متصل به صغر.
ب. خیر. 1382/02/23»

آیت الله العظمی سید علی سیستانی
«الف. چنین نیست بلکه تا رشد ثابت نشده مال به او تحویل داده نمی‌‏شود ولی اگر احتمال رشد قبل از بلوغ باشد به احتیاط واجب باید قبل از بلوغ آزمایش شود پس اگر رشد داشت از اول بلوغ اموال او داده شود در غیر این صورت هرگاه پس از بلوغ احتمال رشد بود باید آزمایش شود.
ب. باید آزمایش شود و در صورت رشد ولایتی بر او نیست. 17 ذی القعده 1423 ه.ق»

آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«الف. بچه نابالغ وقتیکه بالغ و عاقل و رشید گردید آن وقت تصرّفاتش در اموال ممنوع نیست و صحیح و نافذ است.
ب. وقتی رشد او اگرچه با کارهای ظاهری معلوم شد تصرّفاتش صحیح است و نیازی به نصب قیّم ندارد. 1381/11/24»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه