چهارشنبه، 9 مرداد 1398

حکم اضطرار در ربا

پرسش :

اگر شخصی از روی اضطرار به منظور حفظ نفس خود یا عیال و اولادش قرض ربوی بگیرد به طوری که قرض الحسنه به او ندهند و این عمل از روی ناچاری باشد آیا این قرض گرفتن مشروع است و مالک می‌‏شود یا نه چه ‏بسا قرض گیرنده پیشنهاد می‌کند به قرض دهنده که به طریق مشروع به نحوی که ربا نشود به من قرض بده ولی قرض دهنده قبول نمی‌کند و راهی هم برای این شخص محتاج نیست چه کند؟

پاسخ :
آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (ره)
«اضطرار عرفی به حفظ نفس موجب تغییر حکم ربا نیست بالخصوص که بر حسب عادت عرفی نیز طریق حفظ نفس منحصر به آن نیست. 1372/01/02»

منبع: مجمع المسایل (2)، دار القرآن الکریم، قم، چاپ چهارم، 1372 ش، ج 2، ص 88