چهارشنبه، 20 شهريور 1398

حکم شرعی سود سپرده گذارى

پرسش :

سپرده هاى کوتاه مدت یا بلند مدت بانک ها، با سود معین (مثلاً 18 درصد) چه حکمى دارد؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز بهجت و وحید): اگر بانک وکیل باشد که از سوى سپرده گذار ـ از طریق اجراى عقود شرعى ـ معامله شرعى انجام دهد، گرفتن سود اشکال ندارد؛ ولى اگر قرض به شرط سود باشد، دریافت سود حرام است.1

بهجت: گرفتن سود سپرده گذارى، ربا و حرام است؛ مگر آنکه با بانک معامله شرعى انجام شود. براى مثال بانک جنسى را [ هر چه که باشد] به مبلغ سود سپرده به مشترى بفروشد؛ به شرط اینکه مبلغى را تا مدت معینى به بانک قرض بدهد.2

وحید: اگر در آن شرط سود نشود و خود را طلبکار نداند، دریافت آن اشکال ندارد؛ هر چند [ بداند] بانک سود مى دهد.3

پی نوشت‌:
1. خامنه اى، اجوبه الاستفتائات، س 1926 و 1940؛ نورى، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه؛ تبریزى، استفتائات، س 2120؛ مکارم، استفتائات، ج 1، س 1383 و1377؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1094 و 1095 و ج 2 س 1003؛ صافى، جامع الاحکام، ج 2، س 1990 و 1991 و دفتر امام و سیستانى.
2. بهجت، توضیح المسائل، م 2283.
3. وحید، توضیح المسائل، م 2850.

منبع: پرسش‌ها و پاسخ‌هاى برگزیده، حمیدرضا شاکرین؛ نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف، 1384.