پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره عنکبوت

پرسش :

تلاوت سوره عنکبوت چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
از پیامبر گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله روایت شده است که فرمود:
«وَمَن قَرَأ سورَةَ العَنکَبوتِ کانَ لَهُ مِنَ الأجرِ عَشرُ حَسَناتٍ بِعَدَدِ کُلّ المُؤمِنِینَ وَالمُنافِقینَ؛ هر که سوره عنکبوت را بخواند، به تعداد تمام مؤمنان و منافقان، دَه حسنه برای او نوشته می‌شود».(1)

مخصوصاً درباره تلاوت سوره عنکبوت و روم در شب بیست و سوم ماه رمضان، فضیلت فوق‌العاده‌ای وارد شده است تا آنجا که در حدیثی امام صادق علیه السلام فرمود:
«مَن قَرَأَ سورَةَ العَنکَبُوتِ وَالرُّومِ فی شَهرِ رَمَضانَ لَیلَةَ ثَلاثٍ وَعِشرِینَ فَهُوَ وَاللّهِ مِن أهلِ الجَنَّةِ لا أستَثنی فیهِ أبَداً وَلا أخافُ أن یَکتُبَ اللّهُ عَلَیَّ فی یَمینی إثماً وَإنَّ لِهاتَینِ السُّورَتَینِ مِنَ اللّهِ مَکاناً؛ هر که سوره‌های عنکبوت و روم را در شب بیست و سوم ماه رمضان تلاوت کند، به خدا سوگند اهل بهشت است و من هیچ‌کس را از این موضوع استثنا نمی‌کنم و نمی‌ترسم که خداوند در این سوگند قاطع من گناهی بر من بنویسد و مسلّماً این دو سوره در پیشگاه خدا بسیار ارج دارد».(2)

بی‌شک محتوای پربار این دو سوره و درس‌های مهمّ توحیدی آن و برنامه‌های سازنده عملی که در آن ارائه شده، کافی است هر انسانی را که اهل اندیشه و الهام و عمل باشد، به بهشت جاویدان سوق دهد.

بلکه شاید اگر تنها از نخستین آیه سوره عنکبوت الهام بگیریم، مشمول سوگند امام صادق علیه السلام شویم، همان آیه‌ای که موضوع امتحان عمومی انسان‌ها را مطرح کرده و می‌گوید: همه بدون استثنا در بوته آزمایش قرار می‌گیرند تا سیه‌روی شوند آنان‌که غش دارند.

چگونه ممکن است انسان این آزمون عظیم را کاملًا باور داشته باشد و خود را برای آن آماده نسازد و اهل تقوا نگردد؟

پی‌نوشت:
1- مجمع‌البیان، ج 8، ص 271
2- ثواب الاعمال، طبق نقل تفسیر نورالثقلین، ج 4، ص 147

​​​​​​​منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.