پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره مومنون

پرسش :

تلاوت سوره مومنون چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
در روایات فضیلت بسیاری برای این سوره بیان شده است.

در حدیثی پیامبر صلّی الله علیه و آله فرمود:
«مَن قَرَأ سورَةَ المُؤمِنِینَ بَشَّرَتهُ المَلائِکَةُ یَومَ القِیامَةِ بِالرَّوحِ وَالرَّیحانِ وَما تَقِرُّ بِهِ عَینُهُ عِندَ نُزُولِ مَلَکِ المَوتِ؛ هر که سوره مؤمنون را تلاوت کند، فرشتگان در روز قیامت او را به روح و ریحان بشارت می‌دهند و هنگامی که فرشته مرگ برای قبض روح او می‌آید چنان بشارتی به او می‌دهد که چشمش روشن می‌شود».(1)

و در روایتی امام صادق علیه السلام فرمود:
«مَن قَرَأَ سورَةَ المُؤمِنینَ خَتَمَ اللّهُ لَهُ بِالسَّعادَةِ إذا کانَ یُدمِنُ قِرائتَها فی کُلّ جُمُعَةٍ وَکانَ مَنزِلُهُ فِی‌الفِردَوسِ الأعلی مَعَ‌النَّبِیّینَ وَالمُرسَلِینَ؛ هر که سوره مؤمنون را بخواند و در هر جمعه آن را ادامه دهد، خداوند پایان زندگی او را باسعادت قرار می‌دهد و جایگاه او فردوس اعلی (بهشت برین) است، همراه پیامبران و رسولان».

ذکر فضایل تلاوت سوره‌ها هرگز به‌معنی خواندن خالی از اندیشه، تصمیم و عمل نیست که این کتاب آسمانی کتاب تربیت، انسان‌سازی و برنامه‌های عملی است. و به‌راستی چنانچه کسی برنامه‌های عقیدتی و عملی خود را با محتوای این سوره و حتّی چند آیه آغازین که بیان صفات مؤمنان است تطبیق دهد، آن‌همه افتخارات باید نصیب او شود. لذا در برخی روایات از پیامبر صلّی الله علیه و آله نقل شده که هنگام نزول آغاز این سوره فرمود:
«لَقَد انزِلَ الَیَّ عَشرُ آیاتٍ مَن أقامَهُنَّ دَخَلَ الجَنَّةَ؛ دَه آیه بر من نازل شده که هر کس آنها را برپا دارد وارد بهشت خواهد شد».(2)

تعبیر به «أقام» (برپا دارد) به جای «قرأ» (بخواند)، گویای همان حقیقتی است که در بالا اشاره کردیم که هدف اصلی به کار بستن محتوای این آیات در متن زندگی است، نه فقط خواندن.

پی‌نوشت:
1- مجمع‌البیان، ج 7، ص 98
2- روح‌المعانی، ج 18، ص 2

منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.