يکشنبه، 31 شهريور 1398

تغییر سود بر اساس زمان سپرده

پرسش :

در عقد وکالت مشترى به بانک وکالت مى دهد تا بانک از درآمد پول به او سود دهد بانک اعلام مى کند به سپرده هایى که طولانى مدت هستند بیشتر از کوتاه مدت سود پرداخت مى کند و اگر بلند مدت را به کوتاه مدت تبدیل کند سود کمترى به او مى دهد و یا از سودهاى پرداخت شده کم مى کند، آیا این کار صحیح است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: سؤال مرکب از دو بخش است:الف. بالا بردن سود بلند مدت و پایین آوردن سود کوتاه مدت. اگر مقصود این باشد که حق العمل را در اولى کمتر و در دومى بیشتر در نظر مى گیرد، اشکال ندارد. همچنین است اگر تفاوت در نوع کار باشد که به برخى نسبت سود کمتر و به برخى نسبت سود بیشتر تعلق مى گیرد. ب. این عقود شرعى خصوصاً مضاربه عقد لازم هستند و بدون رضایت طرفین قابل به هم زدن نیستند و اگر با رضایت نباشد نمى توانند سود موجود را کم یا زیاد کنند. در هر حال این احکام در صورتى است که معاملات جدى باشد و نوعى کلاه شرعى براى رباخوارى نباشد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.