پنجشنبه، 11 مهر 1398

به اجرا گذاشتن چک تضمینى معامله

پرسش :

آپارتمانى فروختم و بخش عمده اى از قیمت را دریافت کردم قرار شد بقیه وقت انتقال سند باشد، چکى به مبلغ بیش از قیمت آپارتمان به عنوان ضمانت به مشترى دادم حال به خاطر مشکلات شهردارى انتقال سند به تأخیر افتاده و خریدار چک را مطالبه مى کند حکم شرعى چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى: اگر واقعاً عذر شما مشکلات شهردارى است و کارشناسان هم تصدیق مى کنند که شما در این مورد مقصر نیستید بلکه قوانین دست و پاگیر و غیره سبب تأخیر در دادن سند شده است، در این صورت طرف حق ندارد چک را به اجرا بگذارد و اگر یقین دارد که شما قادر بر اعطاء سند نیستند یا ممکن است مستحق للغیر درآید مى تواند معامله را فسخ کند و مبلغى را که داده است پس بگیرد و چک تضمینى را به صاحبش برگرداند. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.