پنجشنبه، 11 مهر 1398

شرط خیار بدون ذکر مدت

پرسش :

در قراردادى بین خریدار و فروشنده شرط خیار شده به این شکل که اگر نقل و انتقال سند تحقق پیدا نکند خریدار مخیر است یا به تصرف ملک ادامه داده و انتقال را از خریدار بخواهد و یا با اخذ جریمه نسبت به فسخ معامله اقدام کند، ولى هیچ مدت زمانى براى آن معین نشده است، آیا این شرط باطل است یا معامله باطل است؟

پاسخ :
بسمه تعالى: هرگاه در عرف مردم براى انتقال سند مدت معینى دارد هر چند مشخص نباشد معامله صحیح است ولى در صورتى که انتقال ممکن نیست، طرف حق دارد فسخ کند و وجوه پرداختى را با جریمه اى که تعیین شده است دریافت نماید. و هرگز معامله خود بخود فسخ نمى شود. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.