پنجشنبه، 25 مهر 1398

زیارت به هزینه جمع

پرسش :

در یک جمع برگه هایى به فروش مى رسد و از مجموع درآمد آن یکى از اعضاء به حکم قرعه به زیارت سیدالشهداء(علیه السلام) مشرف مى شود. در این جمع همه قصد قربت دارند و با رضایت همه این کار صورت مى گیرد، حکم شرعى آن چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى: هرگاه پس از رفتن این فرد به زیارت کار خاتمه یابد در این صورت این کار شبیه به بخت آزمایى و به یک معنا شبیه به «ازلام» است که قطعاً حرام است. اما اگر بخواهند این را ادامه دهند راه صحیح آن است که شرکتى تشکیل دهند و همه در آن سرمایه گذارى کنند مشروط بر این که هر موقع پول شرکت به اندازه هزینه سفر یک نفر رسید به رضایت شرکت او را به عتبات بفرستند. سپس این حالت ادامه پیدا کند تا آخرین فرد از این شرکت به زیارت برود. و در این مدت حتى همه افرادى که به تدریج به زیارت رفته اند از پرداخت حق عضویت خوددارى نکنند در این صورت همه افراد به زیارت رفته اند بدون این که از کسى چیزى کم و یا به کسى چیزى اضافه شود. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد سوم، قم: مؤسسه امام صادق (علیه‌ السلام)، 1394.