دوشنبه، 25 آذر 1398

احکام وقف | تغییر وقف: سوال یازده

پرسش :

حوض و آب انبار و اراضى وقفى، که با لوله کشى شهرى از استفاده افتاده و بعضى آن را تصرف و خانه و محل کار و زراعت کرده اند، لطفاً وظیفه متولى آنها را بیان فرمایید؟

پاسخ :
الوقوف على حسب مایوقفها اهلها، از مورد سؤال اطلاع ندارم، ولى حکم کلى مسأله این است که لوله کشى سبب نمى شود که حوض و آب انبار وقفى و اراضى موقوفه مربوط به آن از وقف بودن خارج شود و تصاحب و تصرف در آنها بدون اذن متولى شرعى آن خلاف شرع و جایز نیست و بر متولى لازم است که با تمکن، از تصرف متصرفین منع و آنها را برگرداند، بلکه بر دیگران نیز لازم است از باب نهى از منکر با تحقق شرایط آن از تصرف غیر متولى ممانعت و نهى کنند و باید از محل موقوفه به نحوى که به نظر واقف، اقرب باشد با نظر متولى شرعى استفاده شود.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.