چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام حج |استطاعت: سوال هفت

پرسش :

آیا سادات و اهل علم با وجوه شرعیه مثل سهم السادات و سهم امام(ع) مستطیع مى شوند؟

پاسخ :
ساداتى که مستحق سهم سادات هستند بنابر احتیاط واجب جایز نیست بیش از مخارج سالشان خمس بگیرند و با سهم سادات مستطیع نمى شوند. چون حج از مؤونه نیست و نمى توانند براى انجام آن سهم سادات بگیرند. اما اهل علمى که شهریه مى گیرند و وجوهات از سوى مرجع و حاکم شرع به عنوان مصرف و به لحاظ تحصیل و تدریس و خدمات دینى به آنان تملیک مى شود مالک شده و با آن مستطیع مى شوند. و اگر سایر شرایط وجود داشته باشد و مستطیع هستند و چنانچه حج بجا آورند از حجة الاسلام کفایت مى کند.

بلى اهل علمى که از طرف مراجع تقلید مجاز در اخذ وجوه شرعیه هستند مالک وجوه مأخوذه نمى شوند و با آن استطاعت حاصل نمى شود و مجازند مقدارى از آن را در مخارج اقتصادى خود و موارد مقرره مصرف کنند.

​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.