چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام دیات: سوال هفت

پرسش :

شخصى در اثر تصادف قطار به بعضى از عضوهاى او صدمه کلّى رسیده، قدرت نگهدارى ادرار و مدفوع و حتى زناشویى را کلاًّ از دست داده و کمرش شکسته و با همان وضع زندگى مى کند. آیا این نقص اعضا هر کدام یک دیه دارند؟ و در صورت داشتن دیه، کامله است یا خیر؟

پاسخ :
از قضیه مورد سؤال اطلاعى ندارم ولى بطور کلّى اگر مورد از مواردى باشد که باید دیه پرداخت شود مقتضاى تعدد صدمه، چنانچه هر صدمه اى دیه معین داشته باشد، تعدد دیه است. اگر چه دیه مجموع از دیه کامله زیادتر شود. ولى چنانچه صدمات با ضربه واحده بوده، احوط تصالح است. و اگر صدمه دیه معین ندارد، ارش ثابت است که فعلاً حاکم شرع با مشورت کارشناسان مورد اعتماد مقدار آن را تعیین مى کند، یا با تصالح مسأله را خاتمه مى دهد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.