چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام دیات: سوال چهل و یک

پرسش :

زید مدعى است که عمرو و خالد او را مورد ضرب و جرح قرار داده و استخوان بینى او را شکسته اند ولى مدعى علیهما انکار کرده اند و به جهت نبودن بینه، مورد از موارد لوث تشخیص داده شده و قسامه نسبت به هر دو نفر جارى شده است، بیان فرمایید نحوه تعیین دیه نسبت به هر یک از مدعى علیهما چگونه است؟ و همچنین نحوه تعیین دیه نسبت به سایر جراحات وارده بر مضروب با توجه به این که علم اجمالى به ایراد ضرب و جرح توسط یکى از آن دو داریم چگونه است؟

پاسخ :
در فرض سؤال حاکم شرع دو متهم را وادار کند دیه شکستن استخوان بینى و سایر جراحات را خودشان با توافق و مشترکاً یا منفرداً، با قرعه یا بدون قرعه بدهند و اگر توافق نکردند ظاهر این است که باید دیه را به نحو مساوى بپردازند.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.