دوشنبه، 21 بهمن 1398

احکام خرید و فروش: سوال بیست

پرسش :

این جانب خانه خود را معامله کردم و مقرر گردید خریدار مابقى پول را در زمان مشخص بدهد، ولى خریدار مابقى ثمن را در زمان مقرر نداد و بنده به جهت شرط مذکور معامله را فسخ کردم. الف ـ آیا این جانب شرعاً حق فسخ معامله را داشته ام با اینکه در ضمن معامله کلیه خیارات اسقاط شده بود؟ ب ـ اگر در زمان مقرر خریدار مهلت بخواهد و ادعا کند که من مهلت داده ام آیا خیار شرط اینجانب ساقط مى شود؟

پاسخ :
1 ـ در فرض مذکور شما حق فسخ دارید و اسقاط کافه خیارات از شروط مذکور منصرف است خصوصاً که این شروط بعد از اسقاط خیارات، ذکر شده است.

2 ـ اگر خریدار مدعى است که ده روز فرصت داده اید باید شرعاً اثبات کند و مورد از موارد مدعى و منکر مى شود که البینة على المدّعى و الیمین على من أنکر. بلى اگر ثابت کرد که حق فسخ را اسقاط کرده اید، مسأله مشکل است و باید با مصالحه مسأله را خاتمه دهید.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.