دوشنبه، 21 بهمن 1398

احکام مضاربه | سوال یازده

پرسش :

بنده مقدارى پول جهت مضاربه به فردى دادم ولى در ابتدا در مورد سود آن صحبت نکردیم. بعد از چهار ماه به عامل اطلاع دادم که 41 منافع سهم شما است و او قبول نکرده تقاضاى 21 آن را کرد. تا بالاخره به 40% و 60% سود راضى شدیم منتهى بنده گفتم از بدو کار به این نسبت، سود تقسیم شود ولى او از اول تا زمان توافق را 50% محاسبه کرده و برداشته است. آیا او چنین حقى را داشته است؟

پاسخ :
به طور کلى یکى از شرایط صحت مضاربه این است که در عقد مضاربه سهم منافع طرفین معین و معلوم شود و الاّ مضاربه باطل است و در فرض سؤال که شما سهم خود را معین نکرده اید مضاربه باطل بوده است ولى چون اجازه دادید عامل با پول شما کار کند، کل منافع آن براى شما مى باشد و عامل مستحق اجرت المثل است و فعلاً بهتر است با مصالحه، رضایت یکدیگر را حاصل کنید و عقد مضاربه را با تعیین سهم طرفین تجدید کنید.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.