چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام قصاص | لوث و قسامه

پرسش :

کودکى بعد از اینکه سالم متولد شده، فوت کرده است که به نظر پزشک قانونى، کودک در اثر ضربه مغزى فوت کرده است و مسؤولیت آن کودک در این مدت به عهده چهار پرستار بوده است که هریک اظهار بى اطلاعى مى کنند. لطفاً بفرمایید با علم به اینکه یکى از اینها سبب قتل کودک بوده، کدامیک ضامن هستند؟

پاسخ :
ظاهراً مورد از موارد لوث و قسامه است. که اگر اصل قتل محرز شده و ولىّ دم یقین دارد که قاتل یکى از چهار متهم هستند و براى قاضى شرع، اماره ظنیه بر صدق ولى دم قائم شده و متهمین بینه بر رفع اتهام خود ندارند. بر ولىّ دم است که اقامه قسامه کند. که اگر اقامه کرد، دیه ثابت مى شود و متهمین باید بالسّویه بپردازند و اگر قسامه اقامه نکرد بر متهمین است که هریک، جدا جدا براى رفع اتهام خود، اقامه قسامه کنند. که اگر اقامه کردند، تبرئه مى شوند و دیه بر بیت المال است و اگر نکول کردند دیه بر آنان ثابت مى شود که باید بالسّویه بپردازند و اگر بعضى از آنان اقامه قسامه کردند، تبرئه مى شوند و دیه بر بقیه است.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.